Verner Panton

Verner Panton

Verner Panton is considered one of Denmark’s most influential 20th-century furniture and interior designers. He was the most remarkable innovative talent of 20th Century design and architecture. Verner Panton’s design was consistently brilliant. Verner Panton was first to create inflatable furniture, pioneered with the much acclaimed single molded plastic Panton chair and refused to accept gravity by creating the Flying Chair. Verner Panton envisioned a colorful and happy future. The career of Verner Panton was highlighted by the Fantasy landscapes he created for Bayer in 1968 and 1970 (Dralon & Visiona II) that have now achieved cult status. Verner Panton was not obstructed by limitations that adults incur throughout life. Instead, he thought and created with the imaginary vision of a child, in bold beautiful colors and shapes. Verner Panton was blessed with his beautiful wife Marianne, daughter Carin and their dog «Happy» (the name says it all)! He departed this world way too early in 1998 but his dreams live on in thousands & thousands of people and an entire new generation is still discovering his magical world every day.

På norsk fra wikipedia:

Verner Panton (13. februar 1926–5. september 1998) var ein dansk møbelformgjevar og interiørarkitekt. Han laga nyskapande og futuristisk formgjeving i sterke fargar og i ulike materiale, særleg i plast. Formgjevinga hans vert ofte opplevd som svært «60-tal» med samband til optisk kunst og pop-kunst. Fleire av dei mest kjende møblane han formgav er framleis i produksjon i dag.

Panton var fødd i Gentofte. Han vart utdanna ingeniør i Odense, deretter studerte han ved Det Kongelige Danske Kunstakademi i København. Dei første to åra av karrieren (1950–1952) arbeidde han hjå Arne Jacobsen, der var han mellom anna med i arbeidet med stolen Mauren. Panton opna sitt eige teiknekontor i 1955. Mot slutten av 1950-talet byrja stolane han formgav å verte meir og meir ukonvensjonelle, utan bein eller klart utskild rygg. I 1960 formgav Panton den aller første heilstøypte injeksjonsforma plaststolen, Stacking chair eller S stolen, som vart det mest kjende og masseproduserte produktet hans.

På 1960-talet og i byrjinga av 1970-talet eksperimenterte Verner Panton med å formgje heile miljø, radikale og psykedeliske interiør med eigne bølgjande møblar, veggpolstringar, tekstilar og ljossetting. Allereie i 1960 innreidde han ein restaurant for Hotell Astoria i Trondheim, men interiøret vart teke ned att allereie etter tre år. Grunnen seiest å vera at det var for moderne og mørkt til å falle i smak i Trondheim då.

Panton døydde i København.

Verner Panton