AIvar Aalto

AIvar Aalto

Aalto vart i tillegg berømt som formgiver. Han arbeidet mye med glassdesign, et eksempel er den såkalte Aalto- vasen. Andre kjente verk er Kulturhuset i Helsingfors, Rovaniemi bibliotek og Viborg bibliotek. Aalto tegnet den finske paviljongen på verdensutstillingen i 1939.

Aaltoglass (både av Aino og Alvar) ble produsert av Iittala.

Alvar Aalto(født 3. februar 1898, død 11. mai 1976) var en finsk arkitekt og designer. Han er en av de mest kjente finske arkitektene gjennom historien, og var banebrytende innenfor moderne arkitektur. Blant kjente bygg som Aalto tegnet er Finlandiahuset i Helsingfors og et boligområde i Seinäjoki. I boligområdet inngår kirke, rådhus, bibliotek, teater og politistasjon. Det meste av arkitekturen hans var nydannende.

Utenlandske bygg er blant annet studentboliger ved MIT i Boston, boliger i Zürich og et kunstmuseum i Shiraz i Iran. I Sverige har han tegnet huset til Västmanlands-Dala Nation, ved Sysslomansgatan i Uppsala.

Aalto ble kjent som en funksjonalist som etterstrebet enkle, geometriske, vakre og samtidig fungerende bygninger. Funksjonalismen hans har kommet i konflikt med det estetiske idealet, valget av marmor som fasademateriale på Finlandiahuset er vakkert, men passer dårlig med det finske klimaet, og har allerede blitt skiftet ut en gang.

Aalto startet arbeide med funksjonalismen på 1920-talet, ikke direkte i Bauhaus-versjonen, men med en egen filosofi, der hensynet til menneskenes grunnleggende behov stod sentralt.

Typisk for Aalto er at han tar tak i de rene linjene til funksjonalismen, og bryter dem opp i organiske buer, som for eksempel i operahuset i Essen.

Design

Skjermbilde-2012-11-14-kl.-12.26.57

Aalto vart i tillegg berømt som formgiver. Han arbeidet mye med glassdesign, et eksempel er den såkalte Aalto- vasen. Andre kjente verk er Kulturhuset i Helsingfors, Rovaniemi bibliotek og Viborg bibliotek. Aalto tegnet den finske paviljongen på verdensutstillingen i 1939.
Aaltoglass (både av Aino og Alvar) ble produsert av Iittala.

Skjermbilde 2012-11-14 kl. 12.56.34

Skjermbilde 2012-11-14 kl. 12.57.05

Stoler og bord av formgiveren Aalto.
Aaltomøbler ble produsert av Artek, en bedrift Aalto var med på å grunnlegge. Aalto har blant annet designet flere stoler.
De mest kjente møblene til Aalto er de tre- og firbeinte krakkene, stol og lenestol. Krakken er en av de mest kopierte møblene til Aalto, spesielt er det mange kopier av den firbeinte krakken. Mange av møblene sine planla Aalto i samarbeid med Korhonens møbelfabrikk (Korhosen huonekalutehdas).