Ia Torgersen

Ia Torgersen

Bjørkekvist-designet ble introdusert til det nyoppussede VM-hotellet Holmenkollen Park i 1982. Siden gjennombruddet i 1982, har Ia Torgersen etablert seg som en av Skandinavias viktigste designere innen tekstiler til offentlige rom.

I februar i 1981 fikk hun spørsmål om å lage et norsk design til tekstilene på Holmenkollen Park Hotell som skulle fornyes, utbygges og åpnes til VM på ski i februar året etter, altså 1982.

Oppgaven var stor, spennende og utfordrende. Temaet skulle være typisk norsk, men ha enkelhet, eleganse og dessuten passe inn i en moderne så vel som mer klassisk innredning. Hennes blikk falt på det store Bjørketreet utenfor verkstedsvinduene på Dovre, som den gangen var adressen til kunstnerparet fra Oslo.

Og Bjørkekvisten ble tekstilen som vant, og som fylte Holmenkollens nyoppussede hotell da VM på ski startet i februar 1982. Suksessen var et faktum, og starten på en karriere innen design og produksjon av tekstiler var i gang.

Kreativitet, mot og hardt arbeid er drivkraften hos Ia Torgersen. Hennes tro på norsk design og produksjon førte til at hun utfordret Høie Fabrikker.

Hvorfor skulle ikke de starte med å lansere trykte mønster på sengetøyet sitt. Hun tegnet og leverte 4 design, som alle ble antatt og produsert i tusener av meter.

Et lite stykke norsk tekstilhistorie på Høie, som er lite kjent på grunn av hyppige eierskiftinger. Nedleggelsen av Høie Fabrikker er en mange triste skjebner for den norske tekstilindustrien.

Da Oslo Lufthavn Gardermoen ble åpnet, var det med tekstiler fra Ia Torgersen. Så luftige, flortynne og diskré at de knapt anes.

– Hele ideen, sier Ia. – Tekstiler skal ha en funksjon utover det å være et estetisk element. Det er dette som er spennende, å utvikle riktige tekstil kvaliteter, design og farger. Det skaper en helhet som gir brukeren en god opplevelse av rommet.

Ia driver i dag sin virksomhet fra hovedkvarteret, som ligger på en vakker eiendom i Løten på Hedemarken, med showrom både i Oslo og i Lærdal.

– Bare kvinner er ansatt, og det går bra fordi vi er veldig gode til å samarbeide, ler Ia. – Alle er en del av laget, og vet at skal vi vinne, er vi avhengige av at alle gjør alt de kan. Og så er det gøy å holde på noe som alltid er i utvikling.

En minimalistisk langvarig trend innen interiør innredning, har bidratt til at bruk av tekstiler er godt kraftig tilbake. Med tekstilenes bortfall, har resultatet blitt mye uønsket visuell støy, og en hyppig opplevelse av dårlig rom akustikk.

Som fersk tekstilkunstner og designer, fikk hun oppdraget med å lage en av de største tekstil utsmykninger i landet. 8 store veggfelt i møtesalen for Kommunenes Sentralforbund i Oslo. Dette var i tillegg til å være en utsmykning, også hennes første rom akustiske løsning med tekstiler.

Ia Torgersen bidrar i dag ofte som problemløser, og har stor kompetanse på riktig bruk av tekstiler i en innredning.

Hun og hennes team har nettopp avsluttet store nasjonale prosjekter, og er midt i arbeidet med mange nye spennende oppdrag.

– Vi har forresten nettopp blitt resertifisert som Miljøfyrtårns-bedrift for fjerde gang, forteller Ia. – Første gangen vi ble Miljøfyrtårn var i 2001. Da var det ikke så mange som var miljøbevisste, legger hun til.

Hun er først og fremst designer, og har hodet fullt av nye mønster og produkter.

– De skal leve etter meg, og derfor må det jeg lager være bra, ler hun.

Design Bjerkekvist har holdt seg som den mest solgte tekstil gjennom tidene i Ia Torgersens store kolleksjon. I dag er den en klassiker, og fortsatt er den aktuell for moderne innredere.

– I år har vi sannelig også et jubileum, legger hun til. – Vi er 30 år i år, «and still going strong». Det skal vi feire.

Ia Torgersens hjemmeside