Peter Opsvik

Peter Opsvik

Opsvik er utdannet ved Bergen kunsthåndverkskole (1959–63) og Statens håndverks- og kunstindustriskole (1963–64).

Han studerte også i Essen før han begynte i Tandbergs Radiofabrikk, der han designet bærbare radioer (1965–70).

Samtidig etablerte han frilans samarbeid med Stokke fabrikker (stolene Oase og Inka, 1967) og endelig eget designfirma i 1970 med stolen Mini max som et tidlig verk. Hans mest kjente verk, barnestolen Tripp Trapp (1972), er produsert av Stokke fabrikker.

TrippTrapp

Den er solgt i flere millioner eksemplarer og er fremdeles i produksjon.

«Balans®»-stolene Variable (1979), Gravity (1983) og Thatsit (1991) har også hatt stor suksess (også produsert av Stokke). De ble utviklet i samarbeid med Hans Christian Mengshoel.

Ellers kan nevnes Capisco (1984), den spiralfjærende Flysit (1990), gyngestolen Actutulum (1995) og hengestolen Swing, inspirert av indiansk kunst fra Mexico (1999). Kontorstolen Credo ble produsert av HÅG, som Opsvik også har gjort andre design for, Håg 2010 (1975) og nå nylig fothyllen StepUp. Den solkraft-drevne bilen Butterfly og lydkunst er også varianter i Opsviks repertoar.

Balans-gruppen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

 

Balans-gruppen var et samarbeid mellom Hans Chr. Mengshoel og møbeldesignerne Oddvin Rykken, Peter Opsvik og Svein Gusrud om å utvikle en rekke stoler med produktnavnet «Balans». Mengshoel registrerte varemerket Balans i 1976 og etablerte et samarbeid med vennen Rykken, som etterhvert trakk inn de to andre i samarbeidet. De første stolene ble lansert i 1979.

De tre designerne utviklet konseptet inn mot ulike bruksområder og møbeltyper: Rykken tegnet stoppede hjemmemøbler for familiebedriften Rybo, Opsvik tegnet stoler til arbeidsplasser og spisestuer for Stokke, mens Gusrud tegnet kontorstoler for Håg.

Kvartetten mottok Jacobprisen for 1986, og deres produkter har mottatt en lang rekke priser og finnes i flere kunstindustrimuseer.