Frank Gehry

Frank Gehry

Frank Owen Gehry eg. Ephraim Goldberg (født 28. februar 1929 i Toronto, Ontario i Canada) er en canadisk arkitekt kjent for sine skulpturiske tilnærming til bygningsdesign. Han er mest kjent for å bygge kurvede strukturer, ofte dekket med reflekterende metall. Et kjennetegn ved Gehry er at både materialer og form er likestilte elementer i hans arkitektoniske uttrykk. Hans stil er blant annet uttrykt som poststrukturalisme.

Gehry vokste opp i en jødisk familie i Toronto, men familien flyttet til California da han var 17 år. Faren var lastebilsjåfør som måtte flytte til varmere klima på grunn av sykdom. Den unge Gehry arbeidet også som lastebilsjåfør og med rengjøring av fly, mens han studerte ved Los Angeles City College. Senere ble han uteksaminert fra University of Southern California School of Architecture. Deretter studerte han byplanlegging ved Harvard Graduate School of Design.

Han er i dag både canadisk og amerikansk statsborger og bor i Santa Monica i Los Angeles County.

Han er særlig kjent for det titan-kledde Guggenheim-museet i Bilbao i Spania, Walt Disney Concert Hall i downtown Los Angeles, Science Fiction Museum and Hall of Fame i Seattle, Weisman Art Museum i Minneapolis, Dansehuset i Praha og Jay Pritzker paviljongen i Millennium Park i Chicago.

Bilbao

Skjermbilde 2012-12-12 kl. 08.33.00

StolerFG

Stoler designet av Frank Gehry

The «Contour» chair, designed by architect Frank Gehry, transforms cardboard—one of the most prosaic and utilitarian of industrial materials—into a durable, visually dynamic, and structurally sound piece of modern design. BeginninThe «Contour» chair, designed by architect Frank Gehry, transforms cardboard—one of the most prosaic and utilitarian of industrial materials—into a durable, visually dynamic, and structurally sound piece of modern design. Beginning in the late 1960s, Gehry experimented with furniture made of composite layers of cardboard, yielding objects of substantial resilience and strength, while at the same time permitting considerable flexibility of form. The «Contour» chair, for example, features a fluid, ribbonlike shape that belies its sturdy structure. Gehry was particularly interested in creating well-designed, low-cost goods, and its standardized production and inexpensive materials made «Contour» an affordable piece of furntiture. The use of common industrial supplies such as cardboard characterized much of Gehry’s early architecture and design, as he sought to create a new formal vocabulary through everyday materials.g in the late 1960s, Gehry experimented with furniture made of composite layers of cardboard, yielding objects of substantial resilience and strength, while at the same time permitting considerable flexibility of form. The «Contour» chair, for example, features a fluid, ribbonlike shape that belies its sturdy structure. Gehry was particularly interested in creating well-designed, low-cost goods, and its standardized production and inexpensive materials made «Contour» an affordable piece of furntiture. The use of common industrial supplies such as cardboard characterized much of Gehry’s early architecture and design, as he sought to create a new formal vocabulary through everyday materials.

Skjermbilde 2012-12-12 kl. 08.34.35

Guggenheim Bilbao

Skjermbilde 2012-12-12 kl. 08.35.30

Egon Schiele vist i Guggenheim Bilbao